Camerabewaking

Waarom en hoe kiezen voor een camerabewakingssysteem?

Een camera kan dienen om iets of iemand te bewaken, te bekijken of te controleren. Op openbare plaatsen, zoals het station, bushaltes, enz. kan het een afschrikeffect hebben waardoor vandalen of andere criminelen wel twee keer nadenken voor ze hun slag slaan. Hierdoor voelen de burgers zich veiliger.

Ook steeds meer particulieren kiezen voor videobewaking om hun eigendom te beveiligen tegen inbraak en diefstal of om de baby, dieren en andere zaken te observeren.

Camerabewaking kan onderverdeeld worden in 2 categorieën: analoog en digitaal.

Een analoog systeem

een verouderde technologie: werkt met een coax kabel en voedingskabel, de technologie is al jaren oud en aan de beeld kwaliteit is niet veel veranderd. U krijgt een mooi overzicht maar van zodra u deze nodig heeft om beelden te analyseren dan blijkt de kwaliteit nét te weinig te zijn om er écht mee aan de slag te kunnen.

Ik heb échter de perfecte oplossingen om uw bestaande analoge systeem te upgraden naar MEGAPIXEL kwaliteit,
de bestaande bekabeling wordt behouden (dus geen kap- of breekwerk)!
en ik plaats nieuwe FULL HD toestellen.

Digitaal camerabewakingssysteem

hedendaags en toekomst gericht systeem dat gebruik maakt van UTP (internet) bekabeling met het internetprotocol, hij krijgt ineens ook spanning over deze kabel. Het is een systeem met megapixel camera’s. Als er beelden opgezocht moeten worden kan u in dat beeld nog eens kwaliteitsvol gaan in zoemen om toch net dát beeld te krijgen om iets te herkennen.

Bij het aankopen van een camerabewakingssysteem is een analyse van de situatie wel belangrijk… Wat wenst u te zien? Hoever is dit van de camera? Is er voldoende verlichting ’s nachts? Hoeveel beweging is er ongeveer per dag?

U begrijpt dat het niet uithaalt om een standaard camera te voorzien als u bv. enkel maar uw garage poort wenst te zien of een zéér dure camera als u enkel maar een overzicht wenst.
Opgelet. Er zijn véél cowboy’s op de markt die systemen verkopen en u proberen te overtuigen met allerhande technische specificaties. Één ervan is hoever de camera ’s nachts nog een beeld kan krijgen via de ingebouwde infrarood verlichting. Papier en realiteit verschilt daarin enorm. Ik leg u dat graag verder uit. Bel me daarom even op voor verder advies.

Ik heb nog één onderdeel om kort toe te lichten, een technologie waar we best nog enkele jaren op wachten:

Draadloze (WiFi) camera’s, met mijn méér dan 10 jaar ervaring weet ik dat dit nog niet op punt staat. Wat de toekomst brengt kan ik niet voorspellen maar binnen 5 tot 10 jaar zal deze technologie perfect op punt staan om een correcte, veilige(!) overzending en bewaring van de beelden.

Hou er rekening mee dat draadloos nog steeds onderhevig is aan verschillende factoren. Indien er –om één of andere reden- het signaal kan verstoord worden en u hebt slechte of geen opnames… dan is dat ook de investering niet waard geweest. De camera moet ook telkens voeding hebben, dus volledig draadloos is het niet, er moet nog steeds een kabeltje aangelegd worden naar een stopcontact of centraal punt.

Gebruikt u het als ‘baby-cam” is dat een ideaal product.

Voor camerabewaking is de privacy wetgeving een grote en belangrijke volgdraad en wetgeving:
https://www.privacycommission.be/nl/bewakingscameras